PENARI MUNGIL


(Saya bukan seorang penari. Pun sangat jauh dari mungil. Tapi, tahu kan adegan 'Tiny Dancer' di 'Almost Famous'? Sensasi membahagiakan dari adegan itulah yang saya kejar..)



Hold me closer, tiny dancer

Count the headlights on the highway

Lay me down in sheets of linen

You had a busy day, today


("Tiny Dancer" - Elton John)





"...the quest for transcendence has always been closely linked to the ecstatic release of dancing."
(Resensi RollingStone atas sebuah album pop)

Mr. Darcy: "So what do you recommend, to encourage affection?"
Elizabeth Bennet: "Dancing, even if one's partner is only tolerable."
(Pride & Prejudice, 2005)


perempuan, 1983, lovesick soul, berjalan kaki, belajar menulis, menonton film, ingin keliling dunia, Billie Holliday, Jane Austen, 'Franny and Zooey', cerita pendek F Scott Fitzgerald, lagu-lagu sedih, kecanduan membeli buku second, deretan buku di lemari, berkeliling dengan bis kota, mengepak koper, menari bebas, Vogue, sepatu, bad boys, kopi, kuliner, foto, semua yang vintage, genggaman tangan, pelukan hangat, detil percakapan antara manusia, kegelisahan, kesepian, ruang pencarian, belajar dewasa, museum dan bangunan tua, hari hujan, sinar matahari hangat di hari berangin, airport, stasiun kereta, dan pertanyaan tanpa akhir

YM: isyana_artharini
Email: i.artharini@gmail.com
   

<< November 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed



Friday, November 23, 2007
Valentine Antidote

Jawabannya? St Catherine's Day.

Gara-gara kemaren malam (and I mean malem, jam 10 booo jadwal acaranya. Belum terlambatnya...) liputan perayaan St Catherine's Day-nya ESMOD, aku jadi nge-Google tentang perayaan ini. Penjelasan yang menarik sih ada di situs ini. Sampe terbahak-bahak deh mbacanya.

(Dan mungkin agak sedikit deg-degan, in 6 weeks, I will be eligible to be called  a "Catherinette". On the good side, aku juga eligible untuk jadi pusat perayaan ini. Second birthday party in one year, wohooo!)

Tentang serba-serbinya hari yang diperingati tiap 25 November ini:
On St. Catherine's Day, it is customary for unmarried women to pray for husbands, and to honor women who've reached 25 years of age but haven't married -- called "Catherinettes" in France. Catherinettes send postcards to each other, and friends of the Catherinettes make hats for them -- traditionally using the colors yellow (faith) and green (wisdom), often outrageous -- and crown them for the day....The Catherinettes are supposed to wear the hat all day long, and they are usually feted with a meal among friends.

Yang paling membuatku terbahak-bahak membacanya, ternyata ada doa khusus yang dibaca perempuan-perempuan muda demi mendapatkan suami. Buat yang di bawah 25:

"Donnez-moi, Seigneur, un mari de bon lieu! Qu'il soit doux, opulent, libéral et agréable!" (Lord, give me a well-situated husband. Let him be gentle, rich, generous, and pleasant!)

Khas optimisme orang muda ya, yang mimpinya masih besar-besar dan tinggi-tinggi kayak life-listku di bawah. Nah, terus buat yang udah di atas 25:

"Seigneur, un qui soit supportable, ou qui, parmi le monde, au moins puisse passer!"
(Lord, one who's bearable, or who can at least pass as bearable in the world!")

uuuUUUUuuu, tampaknya sudah ada yang mulai kesepian di tempat tidur nih. What, those late night Austen-reading doesn't help you much in believing that there is a Darcy for you? Or passionate Heathcliff never showed up in front of your bedroom door and proclaim something like 'I must have you'? Opsi juga tidak seindah dan sebanyak waktu muda dulu ya? Realita sepertinya mulai menyusup perlahan masuk ke otak. (What is it with me being mean today?)

Nah, ternyata masih ada lanjutannya nih. Buat yang pushing 30:
"Un tel qu'il te plaira Seigneur, je m'en contente!"
("Send whatever you want, Lord; I'll take it!")

Hahaha.

(Society is that mean to women, eh? Tiba-tiba aku jadi ngerti what the whole fuss with feminism is about, hehe.)

Ah, anyway. For my fabulous 'Catherinettes' across the sea, atau yang di Surabaya, di Bali, you girls are my hero. Have a great St Catherine's weekend ya.  

Posted at 11:35 am by i_artharini

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments




Previous Entry Home Next Entry